Skoletjeneste

En lærerig dag i naturen

Skoletjenesten hos Kyst- og Fjordcentret er en god lejlighed til at give eleverne et afbræk fra skolebænken. Eleverne får en sjov og lærerig dag midt i naturen, hvor vores uddannede naturvejledere sørger for at jeres læringsmål opnås, samtidig med at fællesskabet styrkes. 

Opfyldelse af læringsmålene sker i tæt samarbejde med underviserne. I ser på vores aktivitetsliste, og sammen tager vi en dialog og planlægger et udbytterigt forløb. 

Vi glæder os til at byde jer velkommen. 

Naturvejlederne er altid klar med at fortælle om dagens fangst.

Aktiviteter

Fjordens friske fisk

Tirsdage, onsdage, torsdage og fredage er det muligt at komme med på “Fjordens Friske Fisk”, en fisketur efter skrubbegarn på den smukke Randers fjord. Eventen begynder kl. 9.30 og varer i godt 3 timer.
Eventen er opbygget i 3 dele: 1. forberedelse, 2. sejltur / fisketur og 3. oprydning og tilberedning af fisk.

Forberedelse

Alle bliver iført redningsvest og indskrevet i vores passagerliste. Derefter fordeles eleverne i bådene, og vi gennemgår program og sikkerhedsprocedurer.

Sejlturen / Fisketuren

Vi sejler samlet og på fiskepladsen gentages procedurerne omkring det at tage garnene op. Forhåbentlig er der både fisk og krabber til os. På sejlturen både ud og hjem, skal vi holde øje med såvel sæler som fiskeørn.

Vi sejler enten i de små Askeladden joller med plads til 5 personer eller i vores turbåde “Limbo 699” med plads til 10 personer. Vi stiller med 2 styrmænd som sejler forrest og bagerst eller med de store både. Det betyder, at I selv skal medbringe “styrmænd” som kan sejle de små både. De store turbåde skal føres af uddannet personale fra Fjordcentret.

Oprydning og tilberedning

Hvis ikke vi allerede har taget fiskene ud af garnene, så skal fangsten forsigtigt tages ud og placeres i karret. Garnene hænges op og renses. Efter en kort pause skal vi i gang med at ordne fisk og evt. tang. Den første fisk bliver dissekeret af instruktøren, og derefter er det vores gæsters tur. Der er ingen under 18 år der skærer i levende fisk.

Fiskene vil blive tilberedt, enten som røget, planket, stegt eller dampet.

Såfremt der også var tang med i garnene, vil vi også tilberede tang. Blæretang som tangchips og søsalat og tarmrørhinde i en flødestuvning.

Priser og Reservation

Fjordens Friske Fisk skal bookes på forhånd og koster 2.500,- pr. klasse (max 25 personer) 

Sangstrup Klint er en perle og et fantastisk sted til fossiljagt og til at kigge på sten. Naturvejlederen fortæller om, hvordan man skånsomt går på fossiljagt, og viser hvad deltagerne kan finde. Naturvejlederen introducerer sten-arter som f.eks. granit, gnejs, porfyr, sandsten, kalksten og flint. Stenenes særlige kendetegn fremhæves, og emner som landskabsdannelse, geologisk kredsløb og forsteninger af forhistoriske dyr trænger sig på. Vi opbygger en lille udendørs stenudstilling, og har forskellige håndbøger og bestemmelsesnøgler, der kan anvendes i forbindelse med aktiviteten.

  • Den Geologiske vandring samt stenværkstedet varer normalt ca. 3 timer.
  • Aktiviteten foregår med højst 25 deltagere, og kan gennemføres hele året.
  • Pris:  2000,-

Balancekunst i kano

Der dystes i 2-mands hold. Hvert hold skal gennem en bane med 4 bøjer, hvor der er en række balanceudfordringer. Der dystes på tid.

Fra bøje 1 til 2: Kanoen padles almindeligt frem.
Ved 2: Roerne sidder overfor hinanden, og skal samtidigt have nakken i vandet.
Fra 2 til 3: Kanoen padles almindeligt frem.
Ved 3: Byt plads i kanoen.
Fra 3 til 4: Kanoen padles baglæns.
Fra 4 til 1: Kanoen drives frem udelukkende ved at stå så langt tilbage i kanoen som muligt og fjedre i benene.


Ridderturnering

Der dystes i 3-mand hold. Der skal bruges 2 roere og 1 ridder. Roerne giver fart og stabilitet, mens Ridderne skal forsøge at vælte modstanderens Ridder. Ridderen står på en plade. Lansen er udstyret med skum og gaffa-tape. Der dystes i omgange á 3. Alt afhængig af hvor mange hold, der er på listen, laves puljer.


Ballonjagt

Hver kano udstyres med 10 balloner og 1 pind til at ødelægge de andre holds balloner. Så længe der er balloner på kanoen, er man med i legen. Efter 7 minutter kåres den kano med flest balloner som vinder. Man må ikke forlade sejladsområdet.  Der kan evt. dystes i puljer hvis der er mange hold.

Infoark om kanotons som PDF

Der bor en jæger i os alle. Vi skal på krible krable jagt i skoven, hvor vi dykker ned i insekternes verden, og opdager en stor mangfoldighed og forskellighed imellem de små kræ.

Men først skal børnene lære at bruge fangst redskaber. Alt efter alder konstruerer vi forskellige fælder og jagtudstyr. Det kan være en insektsuger, en fald- eller kartoffelfælde. Det er spændende at gå på krible krable jagt efter smådyrene på deres gemmesteder, når vi leder under blade, sten og i gamle træstammer. Vi leder efter biller, edderkopper, bænkebidere og mange flere. Når vi har fundet dem, er det spændende at lære dem at kende: hvor mange ben har dyret, hvordan bevæger det sig, kan det flyve, hvilken farve har det, er det en unge. Vi sætter ord på det, vi ser, og måske slutter vi med at lave et dyrevæddeløb.

  • Et besøg varer normalt 2-3 timer og er for alle dagtilbud
  • Husk, der i denne alder også skal være tid til vores legepladser og rørebassin
  • Pris:  Institutioner og skoler 1000,- for ca. 2 timer

Legepladsen rummer blandt andet:

  • Fiskekutter
  • Svævebane
  • Balanceudfordringer
  • Gynger
  • Sandkasse
  • Rørebassiner med vandkikkerter

Der er gode madpakkepladser både inde og ude. Vores lavvu´er må også gerne benyttes til madpakkespisning.

Aktiviteter med udgangspunkt i fjordens eller kystens dyreliv er nok de mest populære aktiviteter på Kyst- og Fjordcentret, og ikke uden grund.

Bogstaveligt lige uden for døren på vores tre stationer ligger et fantastisk fjord- og kystlandskab med lavvandede områder og et rigt dyreliv. Der er meget fine muligheder for garnfiskeri, sejlads, og forskellige undervisningsforløb suppleret med fangst og indsamling.
En aktivitet kan f.eks. forløbe således:

Efter et kort oplæg undersøges lavvandsområdets rige dyreliv. Med waders, ketsjere og vodtrækning kan man fange snegle, muslinger, vandmænd, rejer, krabber og småfisk. På en god dag ved kysten fanger vi ofte over 25 forskellige arter. Oversigtsduge og bestemmelsesnøgler over de fundne dyrearter lånes på naturcentret.

Fangsten er det naturlige udgangspunkt for at arbejde videre med emner som dyrenes tilpasning, samspillet mellem lavvandsområdets dyreliv og fuglene, fjordens og kystens økologi m.m. I visse perioder indgår tømning af vores tejner også i forløbet.
Vi kan medbringe Trangia sæt (stormkøkkener) eller lave bål, så vi kan smage friskkogte rejer på stedet.

Aktiviteten kan suppleres med indendørs undersøgelser af fangsten med brug af stereolupper, mikroskoper og håndbøger.

  • Aktiviteten varer normalt 3-4 timer og kan gennemføres for alle aldersgrupper.
  • Bedste årstid er fra maj til september.
  • Husk skiftetøj
  • Pris:  Førskoler og Indskoling: 1000,- Mellemtrin, Udskoling og Ungdomsuddannelser: 2.000,-

Dette er et rigtig godt samarbejdsprojekt. Eleverne skal arbejde sammen, både når de bygger tømmerflåden, og når de skal sejle med den.

Via tegninger skal eleverne igennem byggeprocessen, hvor plasttønder, lærketræ og reb bliver til en sejldygtig tømmerflåde.

Tømmerflåde-forløbet er oplagt at kombinere med kanosejlads og eventuel madpakkespisning på vandet. Hele forløbet i fjorden foregår på lavt vand, og alle har naturligvis redningsvest på. Lærerne er med enten i følgejolle, eller de går ved siden af iført waders.
Sejlads på tømmerflåde er desuden en rigtig god naturoplevelse.

Bygning af og sejlads med tømmerflåde sker under grundig instruktion. Følgebåd inkluderet i prisen.  Fra 12 år.

  • Aktiviteten varer normalt 3 timer
  • Aktiviteten foregår med højst 30 personer og kan gennemføres fra maj til oktober.
  • Pris : 2.000,-
Vores vandlegeplads er til leg og eksperimenter med vand for vandhunde i alle aldre! Der er risiko for at blive våd!
 
 
 
 
 

Det kan sagtens være klogt, selvom det er sjovt. Her leger vi med vandtryk og Newtons fysiske love.

Vi har udstyret en 1½ l sodavandsflaske med et raketstyr. I fylder flasken med vand og sætter studsen i. Placér raketten i rampen, indstil vinklen, tryk på knappen og raketten flyver, når gummipakningen ikke længere kan holde studsen. Find den rette mængde vand og den rigtige vinkel. Oplagt som et godt eksempel på anvendt fysik. Det handler om Newtons fysiske love.

 

Det er sjovt at gå i fjorden iført et par waders. Så kan man mærke, hvordan vandet trykker på kroppen. I bliver hver især udstyret med spand og et lille net, så I kan prøve lykken som fiskere. Fangsten tages med på Fjordcentret, hvor den studeres (evt. i stereolup og mikroskop) og efterfølgende hældes i Fjordcentrets akvarier.

Aktiviteten tilbydes selvfølgelig også fra Blå Flag Fjellerup og Blå Flag Grenaa.

 

Tag med på “jungleturen” i kano.

Cirka 1200 meter syd for Fjordcentret begynder den store rørskov. Et stort område med tagrør som den absolut dominerende plante, en græsart som kan blive op til 4 meter høj. I rørskoven er der nogle søer som er forbundet af kanaler. 

Det er muligt at sejle helt ned til Hollandsbjerg landplads hvor det er muligt at gå i land. 

Det er en tur der varer ca. 3 timer, og vi anbefaler at klassen tager madpakken med eller formiddags / eftermiddags kage og saftevand med.

Klassetrin: fra 7. årgang.

Pris: 2500,-

Vandaktiviteter er en populær aktivitet for besøgende skoleklasser på Kyst- og Fjordcentret - naturligvis under kyndig vejledning og opsyn.
Vandaktiviteter er en populær aktivitet for besøgende skoleklasser på Kyst- og Fjordcentret – naturligvis under kyndig vejledning og opsyn.

Ovenstående liste er blot et udpluk af de mange aktiviteter, vi finder mest relevante for børn og unge studerende.  

Kontakt os på 86 48 96 85 for flere tilbud og aktiviteter. 

Vandaktiviteter er en populær aktivitet for besøgende skoleklasser på Kyst- og Fjordcentret - naturligvis under kyndig vejledning og opsyn.
Naturvejlederne er altid klar med at fortælle om dagens fangst.