Kanoudlejning

Book din kano ved at ringe til os inden for vores normale åbningstider.

Kanoudlejning på Randers fjord

På Fjordcentret er der altid mulighed for en kanotur. Efter et vejrtjek og sikkerhedsinstruktion er I klar til kanotur. Redningsveste er en selvfølgelighed.
Vi arrangerer ture med og uden ledsager. Mindre børn kan trygt sejle i kanalerne ved Fjordcentret.

Det meste af Randers fjord er ganske lavvandet og derfor velegnet til kanosejlads.  Der er masser af plads at padle på, og sejlrenden er godt afmærket så I kommer ikke derud ved et uheld.

De store rørskove syd for Fjordcentret er en kæmpe oplevelse, og de opleves bedste i kano eller kajak. Vi har kort og gps som I kan få med for at finde rundt – det kan være en intens oplevelse og I skal afsætte op mod 3 timer til turen – så husk forplejning.

Kanoturen på Fjordcentret er indeholdt i entrebilletten.

Ring 8648 9685 for at booke kanoer inden for vores normale åbningstid.

 

Kanoudlejning på Grenåen

Tag en tur i kano på Grenåen. Turen starter på Gasværksvej og så venter en dejlig tur til Enslev gården. Ved Enslev er det oplagt at spise en madpakke eller drikke en kop kaffe, inden kanoerne vendes, og I sejler hjem. Udturen er modstrøms.
Kanoerne bestilles ved at ringe til os på 8648 9685.
Kanoerne koster kr. 200,-/stk

Ved bestilling oplyses en kode til vores depot på Gasværksvej. Vi gør opmærksom på at kanoudlejningen i Grenaa er ved selvbetjening. Fronten på nøgleboksen kan vippes ud, tag nøglen og lås døren op. Tag de redningsveste og padler i skal bruge. Lås døren igen og læg nøglen tilbage i boksen.

Bag ved elværket på gamle telefonpæle ligger kanoerne. De er også låst fast. I skal bruge samme kode.

Husk at rydde op efter jer selv.

Ring 8648 9685 for at booke kanoer inden for vores normale åbningstid.

RIB båden

Oplevelsesture, formidlingsture, Watercast. Ribbåden er godkendt til 12 passagerer.

Tur bådene

Tur bådene er fladbundede og har plads til 9 passager. Vi har 2 og dermed plads til 18 personer på samme tur.

Kajak

Tag med på et kursus i havkajak op kom helt tæt på naturen

Bådudlejning

Vores stabile både er en dejlig oplevelse, til fisketure og sejlture i Naturpark Randers fjord.

Kano

En kano er en lille åben båd, som er ens forfra og bagfra, men ofte er der alligevel en lille forskel på for og bag, i hvert fald indvendigt. Ofte vil bagsædet være rykket helt tilbage, mens der foran skal være plads til forreste persons ben.

Kanoer var oprindeligt lavet af skind eller træ, og var jo i høj grad et erhvervsfartøj. I dag er kanoerne af glasfiber eller aluminium og bruges mest til rekreative formål på åer og fjorde. Kanoen kan nemt læses med grej til en hel uge. Kanoen drives frem med en paddel som kan være af træ eller plastik/aluminium.

De fleste kanoer sejler bedst når der er mindst 2 personer i kanoen. Men der er naturligvis kanoer der kan sejles af en person.

Vores kanoer er af aluminium og udstyret med 4 sæder, på den måde kan man godt være 2 voksne og 2 mindre børn, men vægtgrænsen må naturligvis ikke overskrides.

Roteknik

Kanoen drives frem ved at sætte padlen ned i vandet så langt fremme som muligt, og det er en fordel at dine arme er strakte mens der er belastning på padlen. Det kan du bedst ved, at du lader din skulder og overkrop rotere, og så først bøjer armen når du skal have padlen op for at begynde et nyt tag. Jo længere dit tag er jo mere styring er der i taget.

Ofte vil man sidde på sædet, men hvis du vil sejle stærkt eller har brug for at styre meget, så er det en fordel at sidde på dine knæ og bruge sædet som rygstøtte. Så har du maksimal bevægelsesfrihed til kropsrotation. Hvis I bliver overrasket af bølger, så kan det også være en fordel at flytte tyngdepunktet ned i bunden af kajakken.

Det er som regel den person der sidder bagerst der har den største indflydelse på styringen. Mere om det lidt senere.

Vi tager udgangspunkt i at vandet er fladt og uden for meget strøm, det vil ofte være under de forhold vores gæster padler i.

Når kanoen glider gennem vandet, så støtter vandet forenden rigtig godt, men i takt med at kanoen glider gennem vandet vil der opstå noget turbolens omkring kanoen. Så støtter vandet ikke så godt og dermed kan bagenden lettere flyttes.

Som udgangspunkt er det en fordel at ”trimme” kanoen så vægten er jævnt fordelt og kanoen stort set ligger vandret. Hvis bagerste person er meget tungere end den forreste så vil kanoens forende ikke have så godt fat i vandet, og dermed bliver kanoen mere vindfølsom. Hvis man oplever at kanoen ikke sejler derhen som man gerne vil, så kan man afhjælpe det med at flytte rundt på vægten.

Ro tag

Vi koncentrerer os om jer der ikke er super rutinerede.
Forpadleren skal give fart, og jo hurtigere i flytter jer igennem vandet jo lettere er kanoen at styre. Man taler om styrefart. Hvis der er 2 forpadlere vil de ofte padle i samme side, og det er en fordel hvis de padler i takt.

Bagpadleren skal både give fart og styre. Når padlen er i højre side, så vil kanoen naturligt dreje en smule til venstre, og så padler de forreste i venstre side og de driver kanoen en smule til højre. Men grundet turbulensen i vandet så har bageste person mere styrekraft. Derfor skal bagerste person også styre.

J-taget

Sæt padlen i så langt fremme du kan, og træk padlen gennem vandet langs med kanoen. Med nederste arm trækker du, og øverste arm skubber du. Armene skal være strakte mens der er belastning på padlen. J-taget afsluttes med at du vinkler bladet på padlen og skubber padlen væk fra kanoens side. På den måde forstærker du drejningen til højre.

C-taget

Sæt padlen i så langt fremme du kan, og træk padlen gennem vandet så langt fra kanoen som muligt. Igen skal du trække med nederste arm, og øverste arm skubbe. Armene skal være strakte mens der er belastning på padlen. Slut taget helt omme ved bagenden. Dette giver en klar drejning.

Prøv at øve Jer i at padle i samme side hele tiden, og skift kun når armene trænger til en pause.

Træk-taget

Det er godt at kunne et træk-tag, for så kan du få kanoen til at flytte sig til siden. Man kan begge 2 sætte padlen i, i samme side så langt fra kanoen som man tør, og så trække vinkelret. Man kan også lade bagerste person trække, og forreste person lave et skubtag (det skal jo så være i modsatte side, ellers drejer kanoen bare rundt)

Redninger

Det kan faktisk godt lade sig gøre at foretage redninger på dybt vand (altså hvor man ikke kan bunde), men når du sejler på fjorden eller på Grenåen, så vil du stort set altid kunne bunde. Så i tilfælde af en kæntring så tjek lige om du kan bunde. Hvis du kan bunde, så tømmer I blot kanoen for vand og kravler op igen, hvis I er flere kanoer på tur, så kan en ekstra kano komme og støtte den væltede kano.

Der findes mange forskellige tag, styreteknikker og redninger, og Kyst- og Fjordcentret har uddannede kanoinstruktører som kan hjælpe dig videre med sikkerhed og styreteknikker.

Og redningsvesten er naturligvis på under hele turen, du kører jo heller ikke med din airbag i bagagerummet.

balance sjov i kanoerne
tømmerflåde tur skolebørn
En kano kan let sejles af en enkelt person med 2 mindre børn, når forholdene er optimale.
Vandaktiviteter er en populær aktivitet for besøgende skoleklasser på Kyst- og Fjordcentret - naturligvis under kyndig vejledning og opsyn.