You are currently viewing Vores fælles miljø – hvem har ansvaret

Vores fælles miljø – hvem har ansvaret

Vores fælles miljø

På den netop overståede Naturvidenskabs festival på Kattegatcentret har vi sejlet med rigtig mange skoleelever fra Norddjurs kommune. De troede de blot skulle have en sjov sejltur, det fik de også. Men vi stillede dem også spørgsmålet: Hvem har ansvaret for vores fælles miljø? Det er et kæmpe spørgsmål som børn måske nok kan give et svar på, men reelt ikke tage handling på. Som naturvejleder forsøger jeg, at give vores gæster gode oplevelser i naturen, og samtidig liste viden om natur- og miljøforhold ind. Den fælles filosofi blandt naturvejledere er, at det du holder af, det er du også indstillet på at passe på. Vi ser også, at en telefonsamtale med en du kender eller bare en du har et ansigt på er meget lettere, end hvis du slet ikke kender den du taler med.

Nogen, Noget, Ingen og Alle

Det er også meget nemmere, at svine nogen eller noget til man ikke kender (det har jeg da hørt, at nogen gør.) Man kan altså sagtens tale pænt til sine medmennesker også selvom man er meget uenige. Hvem har så ansvaret for vores fælles miljø – det har vi så alle sammen. Men vi kender godt historien om de fire venner med de indlysende navne; Nogen, Noget, Alle og Ingen. Nogen troede, at Noget ville gøre det, men da Alle havde ansvaret gjorde Ingen noget.

Brug og smid væk er skidt

Men i min verden kan vi hver især godt bidrage, og det gør en forskel. Som forbruger kan jeg tænke mig om når jeg handler, jeg kan tænke mig om hvad jeg smider ud, og ikke mindst hvor jeg smider det henne. Der er nemlig ikke noget der hedder ”væk”. Tidligere troede man, at man kunne begrave alverdens ting i jorden, og så var det væk. Det er det bare ikke. Vi kan ligeledes opfordre vores politikere til at gøre noget. Dem har vi nemlig valgt til at træffe beslutninger på fællesskabets vegne. Tilbage til vores dialog med de unge mennesker, vi spurgte også ganske retorisk: Må man godt smide affald i vandet? De kiggede nærmest forundret på os, og vi kunne se at de tænkte, om vi virkelig mente at vi ville have et svar på det. Jeg tror ikke jeg kender nogen der synes det er acceptabelt at smide affald. Alligevel flyder det med affald. Det er tankevækkende at, et cigaretskod er 2-4 år om at forsvinde, en kapsel 100 år, en plastpose 400 år, mælkekarton 2 år, glas op mod en million år. Affald gør ikke noget godt i naturen, men affald kan og skal opfattes som en ressource, og skal enten genbruges, komposteres, deponeres eller omdannes til energi.

Kommende arrangementer

September har været ganske fantastisk og givet super oplevelser. Nu går vi så ind i den mørke periode, men derfor behøver man ikke at gå i hi. Det kræver lidt mere af påklædningen, men varm kakao og lune boller smager af lidt mere efter en god travetur hvor man bliver rusket godt igennem af en frisk vind. På Kyst- og Fjordcentret skruer vi en anelse ned for blusset, men vi byder stadig på arrangementer. I efterårsferien med dragedag på Grenaa Naturskole om mandagen, tirsdag og torsdag tager vi på fisketur til Kanaløen, og onsdag tager vi på fisketur efter nedgarn og bygger fuglekasser. De sidste 3 arrangementer foregår fra Fjordcentret. Læs mere om arrangementerne på vores hjemmeside eller på vores Facebookside. Det er også på denne tid af året vi meget gerne tager i mod forslag til ture og events. Årets sidste event er onsdag den 14. december, her kigger vi på stjerneskud og byder på rodfrugtsuppe med tangchips.