You are currently viewing Mørke, skygger og stjerneskud

Mørke, skygger og stjerneskud

Jævndøgn
Ved jævndøgn er fordelingen mellem lys og mørke lige lang, og lige nu er vi i den mørke tid. Og det bliver kun mørkere, men i skrivende stund, om kun 4 uger, så vender det. Først bliver eftermiddagen en smule længere, og efter godt 14 dage bliver det også så småt lysere om morgenen. Dyr og planter har forskellige måder at forberede sig på vinteren på. Mange fugle flyver ganske enkelt syd på, ned til lys og varme. Men vi får også vintergæster nordfra som synes, at Danmark er lys og varm.

Vinterstrategier
Pattedyrene har meget forskellige strategier. Men fælles for dem alle er, at de i efteråret forsøger at æde så meget som muligt, opbygge et godt fedtlag, så der er noget at tære på i den kolde tid hvor der ikke er så meget føde. Hjorte og harer har så god en pels, at sunde og raske dyr godt kan holde varmen selv i en tid med sparsom føde. Egern og grævling går som sådan ikke i hi, men tager sig nogle gode lange nætter, og når så solen kigger frem går de på jagt efter føde. Pindsvin, flagermus, hasselmus og birkemus går i egentlig hi. Hugorme og frøer går i en form for dvale, ikke i hi, men forholder sig meget passive. Insekter går i hi, de finder et sted med læ og de tåler frosten fordi deres blod indeholder glycerol, alkohol og andre hjælpestoffer som virker som frostvæske. Enårige planter visner væk, og satser på at deres frø overlever. Flerårige urter visner også ned eller fryser tilbage og skyder så igen fra knopper eller rødder. De urter der kommer først har madpakke med i form af fortykkede stængler (vorterod, anemone, skvalderkål m.fl) eller som løg.

Løvfældende træer og buske trækker næringsstoffer tilbage i stammen eller holder op med at producere grønkorn. Omkostningerne ved at skulle vedligeholde fotosyntesen i grønkorn bliver for stor, og så er det bedre at få dannet forårets knopper i god tid og så smide bladene. Det giver så os rigtig god lejlighed til at se hvordan træet et bygget op. Træernes silhuetter står tydeligere uden blade, men kun de færreste kan genkende silhuetterne af træerne (jeg selv inklusiv), så går det lettere med at genkende logoer fra store firmaer. De har nok også et andet markedsføringsbudget end naturen. Men gå nu derud alligevel. Tag lidt mere tøj på. Der er masser at kigge på, og du har godt af den friske luft. Går du i den blå time så er der et eller andet med lyset og skyggerne.

Herud, derude, derinde, oppe eller nede.
Efterår og vinter er for mig lig med en masse møder, samtidig med vores vinterforberedelser og planlægning af den kommende sæsons aktiviteter og events. Men fornylig var jeg til et møde hvor det faldt mig for brystet at når vi taler om steder på Djursland, så er det altid ud. Vi skal ud til x-købing. Der bliver altså længere når man skal ud til. Vi ved godt at der mentalt er længere fra den store by til den lille by, end omvendt. Og så er det fuldstændig ligegyldigt hvor store byerne er. Jeg er træt af at min dejlige plet bliver omtalt så værende langt ude. Det kommer jo an på i forhold til hvad. Og det er fuldstændig unødvendigt at sætte det fyldord på. Det øger ikke forståelsen at fortælle/skrive at man skal ud til x-købing. Det er faktisk nok at skrive, at man skal til x-købing. Når jeg skal ud til noget, så skal jeg enten fysisk udenfor eller til en begivenhed et eller andet sted. Jeg behøver i alle fald ikke at være med til at gøre distancerne til eller på Djursland større end de er. Spørg lige en tysker, russer eller amerikaner om vi har store afstande i Danmark. De forstår det simpelthen ikke.

Brug mørket
Jeg har sikkert skrevet det før, og det bliver det hverken mere eller mindre rigtigt af. Men mørket har også sin charme. Gå en tur i mørket og lad lommelygten blive i lommen. Dine øjne, ører og lugtesans bliver stimuleret af det. Stjernehimlen er fantastisk. Køb et stjernekort i boghandlen, hent en app til din telefon. Du kan også gå ud med en ven som kender nogle stjernebilleder og nogle af de gode historier. Vil du godt se stjerneskud, så rammer jorden atter i år meteorsværmen ”Geminiderne”, det topper omkring 13. og 14. december, men i ugen op til og et par dage efter er der mange flere stjerneskud end sædvanligt. Så tag varmt tøj på og find et mørkt sted. Vi deler gerne oplevelsen med dig, så også i år har vi et aftenarrangement med fokus på Geminiderne, og atter i år sætter vi hængekøjer op. For det er rigtig godt at ligge i en hængekøje og se på stjernehimlen. Læs mere om vores arrangementer på www.kystogfjordcentret.dk du kan også finde os på Facebook, Instagram og LinkedIn.

Jeg ønsker dig nogle gode vilde oplevelser derude, både her på Djursland og i resten af Danmark. I ved jo nok, at Djursland har de vildeste oplevelser, som også er vildt nærværende.