Sommeren står foran os, og attraktionerne lokker med gode tilbud om spændende oplevelser for små og store pilfingre. Det gør vi også her på Kyst- og Fjordcentret, og når mange andre gearer ned og går i ”feriemode”, så gearer vi op og går i et andet ”feriemode”. Vi har nemlig forrygende travlt med at give vores sommergæster nogle vilde oplevelser.
Oplevelser som de husker. Fordi de var sjove og lærerige, for hos os kan ting godt være sjove selvom det også er klogt. Vores pædagogiske tilgang er ”FNIS”, som oversat til godt dansk er Fingrene Ned ISkidtet. Altså, I er selv en del af oplevelsen. Vi får jævnligt spørgsmålet om, hvad det er der er så sjovt ved at gå i waders, hvorfor kan vi ikke bare gå ud i vandet i badetøj og fiske efter krabber, rejer og andet småkravl. Det kan man da også godt, men i et par waders mærker du hvordan vandet trykker på dig. Et tryk som du ellers kun kan mærke i dine ører hvis du dykker lidt ned. Første overraskelse er allerede når du får et par waders på, indrømmet man ser lidt fjollet ud, og stort set alle leder efter nogle lommer. Derefter kommer næste overraskelse når man vader ud over normal støvlegrænse. Når vandet når knæ og lår kan man for alvor mærke trykket, og når man så når til bæltestedet så får man fornemmelsen (hvis man skulle have glemt det) af stramme lår og baller. Hvis man så kan få hjælp af en makker, så man kan prøve at sidde i vandet. Makkeren står bag personen og placerer sit lår som rygstykke og sine hænder under makkerens armhuler. Tilbage er så blot, at stole på at makkeren holder dig og ikke giver dig buksevand, men når tilliden er etableret er det blot at læne sig tilbage og med sine mavemuskler hæve benene op til vandoverfladen. Det er faktisk både sjovt og fascinerende, og når benene så skal tilbage igen kan man i den grad mærke vandets trykken. Når man nu er i waders så skal man naturligvis huske et net, en rejehov og en spand, for man kan godt fange lidt rejer, krabber og sanke (plukke) lidt tang. Vild mad fra havet er godt. Sprødstegte rejer og tangchips er en vild lækker sommerspise, også uden mayonnaise, citron og hvad vi ellers kan finde på at komme på en rejemad der fuldstændig slører den gode friske smag af natur.
Kanotur på Grenåen eller i naturparkens ”vilde” damme
I hjertet af Grenaa by kan du leje en kano og så padle en tur op til Enslevgården. Ved Enslev gården kan du gå i land og nyde din medbragte madpakke, og når afbrændingsforbuddet bliver ophævet kan du også grille på et af de opstillede bålsteder. Der er som regel brænde, og så er der naturligvis adgang til toiletter. Behøver jeg at bemærke, at man naturligvis rydder pænt op efter sig selv – nej det tror jer ikke. Kan man bære det ud, så kan man også bære det hjem eller benytte de opstillede skraldespande.
På fjorden kan man også sejle kano, og der er masser af plads at sejle på. Langt de fleste steder er fjorden ganske lavvandet, og følger man vores vejledninger, så kan man bunde overalt hvor man sejler. På fjorden har man også mulighed for at sejle ind tur ind i ”dammene”, den store rørskov med smalle kanaler og åbne lavvandede søer. Turen kan gøres på cirka 3 timer, og er bestemt en oplevelse værd.
Og oplevelserne står i kø med åben naturskole i Grenaa flere gange om ugen, åben alle dage i skolernes sommerferie på Blå Flag stationerne i Bønnerup og Fjellerup og naturligvis også på Fjordcentret lige midt i Naturpark Randers fjord. Desuden er naturen åben hele døgnet med forhåbentligt lune aftener og helt sikkert lyse nætter.