You are currently viewing En fantastisk sommer

En fantastisk sommer

”Nøj, den er levende”, ”mor kom og se” og meget mere. Begejstrede udråb fra små og store pilfingre har vi hørt på gennem en fantastisk sommer. En varm sommer, hvor vi atter givet mange tusinde mennesker en naturoplevelse som de husker med glæde, og som de begejstrede fortæller om når de kommer hjem til dem selv. Igen og igen har vi fået samme svar når vi har spurgt: ”Hvor har hørt om os?”, ofte er svaret ”Vi har været her før og kommer gerne igen” eller ”Vi har fået jer anbefalet”. Begge dele er sød musik i vores ører og den bedste ros man kan få.

Det er forrygende stå med en gruppe mennesker i waders og kunne fortælle om, hvorfor det er en meget trykkende fornemmelse at have waders på, og samtidig fortælle om den mangfoldighed af liv der er på det lave vand. Som en følge af afbrændingsforbuddet har langt flere krabber og rejer overlevet at blive fanget af vores gæster. For vi har ikke kunnet tilberede dem på bål. Endvidere har vi aldrig før haft så mange med på Fjordens Friske Fisketur og fanget så få fisk. Begge dele er en direkte følgevirkning af den varme sommer. Til gengæld er vi blevet enige med vores gæster om at små portioner er eksklusivt og meget fint. Så vi har spist meget fint.

Det er lige så forrygende at stille en lille udstilling op ved Sangstrup klint. På udvalgte fredage har vi været klar ved klinten. Nogle af vores besøgende vidste godt vi kom, mens andre blev særdeles positivt overaskede over at møde en venlig og kompetent formidler. Klinten er forrygende smuk og fortæller desuden om hvordan livet var for 60 mio. år siden i en 5 mio. år lang periode. Der er blevet fundet smukke fossiler og vi tror også at vi haft vakt en interesse for naturvidenskab og for at passe på vores fælles miljø. Det kommer vi ganske naturligt ind på når vi snakker med vores gæster om fangsten og livet på det lave vand. Det sætter tanker i gang, og det er noget af det vi skal være med til. Vi ønsker ikke at pege fingre af nogen som helst, det er langt bedre og ganske mere effektivt når man selv kommer til en konklusion.

”Junglen” mellem Hollandsbjerg og Voer færgested er i år blevet rigtig vild. ”Dammene” som stedet rettelig kaldes har i den grad haft gode vækstbetingelser. Vand er der jo nok af, og med en god stabil varme så har tagrørene haft fantastiske vækstbetingelser og det samme har også bladlusene. Vores gæster fortæller samstemmende, at en tur i dammene er en jungle oplevelse og at de godt kunne have brugt en machete. Det er en meget intens oplevelse. Flere steder er vegetationen så tæt, at bagerste person i kanoen ikke har kunnet se den forreste person. Det kan være svært at forklare, det skal opleves.

I Bønnerup fik vi i år stillet 2 telte op, og det har vi i den grad været glade for. På marinaen har kolleger, krabber og fisk i alle fald været meget glade for den skygge som teltene har givet. Også her har vi oplevet både gengangere og nye gæster. Det er sjovt at høre, at vores gæster rent faktisk lytter til det vi fortæller dem. De kan godt huske, hvordan man kender forskel på han og hun krabber, og at krabber har et ydre skelet og kan være oven vandet ganske længe, mens vi har et indre skelet og ikke tåler at være under vandet lige så længe som krabberne kan være oven vande.

Vores sommerstationer er nu lukket ned, men der er stadig fuld aktivitet på vores helårsbemandede baser ved Grenaa strand og ved Voer Færgested. Og naturen lukker ikke ned, nye årstider giver nye muligheder. Det tidlige efterår er sanketid eller høsttid. Kornet er jo for længst høstet, men der er stadig brombær. Hyldebærrene er snart modne (Husk at hyldebær skal koges i minimum 20 minutter) og hasselnødderne er også ved at være klar. Nu har vi fået vand og varmen er kommet igen, så det vil snart myldre med svampe. Tag med på svampeture og lær de basale regler at kende. Det er heller ikke for sent til at gå i vandet og plukke topskud af blæretang og savtang. Begge dele er fremragende som tangchips og kan også bruges i en pesto. Og de lyse nætter afløses nu af muligheder for at kigge stjerne, og det er stadig lunt. Så det er tid til at kigge langt op og ud, samt sætte nye mål.

Vi ses derude.