I forbindelse med at jeg var igang med at rydde op på mine forskellige drev faldt jeg over denne klumme som må være en af de første som jeg skrev til Djurslandsposten. Den lå ikke på vores hjemmeside, det gør den så nu.
Klummen hedder: “Glæden ved at dele oplevelser”, den er fra juni 2011, men stadig aktuel, i hvert fald når det gælder min glæde ved at dele oplevelser.
Glæden ved at dele oplevelser
Nu er det sæson, men sæson for hvad. Jordbær – det er sommer. Friskplukkede agurker og solvarme tomater lige fra drivhuset, sæson for kærnemælkskoldskål og højsæson for naturoplevelser. Det myldrer med gæster, store som små og oplevelserne står i kø for at blive oplevet og delt. Delt med sin familie, sine venner og ikke mindst på facebook. Og oplevelser skal der til. På Fjordcentret er det de udendørs oplevelser som vi vægter højt, og som står i kø for at blive oplevet. Nok har vi spændende information om landskabet gennem 5000 år, Fjordens fødekædenet, imponerende arbejde med uld og siv, tusindvis af sommerfugle, færgernes historier og meget mere.
Men det er aktiviteterne der tæller. Det er fantastisk at formidle Newtons 2. og 3. lov gennem noget så sjovt som vandraketter, opleve at vandet trykker din lår og baller i et par waders en helt igennem mærkelig fornemmelse, og som er svær at beskrive men som skal opleves, vise vores gæster hvordan de kan holde en krabbe uden at den napper, lære dem hvordan man ser forskel på han- og hunkrabber, tænde bål med ildbor eller et strygestål. Det er en glæde ved at dele viden og oplevelser med vores gæster.
Vi deler også de oplevelser, vi egentlig helst var foruden. Vi er dybt fascinerede af den kinesiske uldhåndskrabbe som kan få det til at gyse i vores gæster, og som naturvejlederne også er meget opmærksomme på at håndtere korrekt og med respekt for de vældige klosakse. Men den er også dybt problematisk for den er stærkt invasiv og en trussel mod vores hjemmehørende krabber, men i særdeleshed en trussel mod brinker, diger og fiskeyngel. En anden art som også truer vores fiskeyngel er den Amerikanske ribbegople – alias ”dræbergoplen”. Vi vil ikke have den, men den er fascinerende at kigge på, ikke mindst fordi den er selvlysende. Jeg havde en sjov oplevelse med en af mine naturvejlederkolleger som var med på kajakintro, og bedst som jeg var ved at lære ham om makkerredninger og eskimoredninger udbryder han: ”Jeg bliver lige dernede lidt længere for vi er midt i en koloni af ribbegobler – de er flotte”. Så kunne jeg sidde i min kajak med alle min talenter, og snakke for døve øren om, hvor godt det er, hurtigt at kunne komme op i kajakken igen, hvis man skulle være væltet. Men sådan er det, når man bliver optaget og betaget af oplevelser i dansk natur. Men ribbegoplerne tager vores fisk og forstyrrer i den grad vores økosystem. Jeg vil hellere have hovedet over vand, det er derfor jeg øver mig så meget i at kunne rulle, sculle, tage høje og lave støttetag og alle mulige andre kajaktag som gør, at jeg ikke vælter, så jeg kan nyde og dele oplevelser i fjorden og på kysten blandt andre kajakroer omgivet af nysgerrige sæler, marsvin, svømmefugle og ikke mindst vores dejlige kyst set fra vandsiden.
Jeg håber vi ses derude, der er masser af gratis oplevelser i den fantastiske natur vi som bor på Djursland er så privilegerede at have. Jeg kan godt forstå, at Djursland har masser af gæster/turister som gerne vil have del i det vi har. Naturvejledere på hele Djursland har mange spændende guidede ture, nogle gratis og nogle med brugerbetaling og endelig er der jo alle videnscentrene som er klar med oplevelser i og med dansk natur. Noget af det vi på Fjordcentret lægger meget vægt på er viden gennem leg og oplevelser, og gode eksempler er ildtænding og efterfølgende belønning med bålbagte pandekager eller som vist på billedet et rørebassin hvor vores gæster kan komme helt tæt på, og hvor de har lov til at se med deres fingre.
God sommer.