Skip to content Skip to footer

Åbent landskab

Forleden aften stod jeg i en butik og kunne ikke helt beslutte mig for hvad jeg skulle have, og brillerne skulle også lige dugge af, så jeg atter kun se noget. Ind kom en mand og beklagede sig højlydt over det kolde, mørke og ikke mindst våde vejr. Vi var nu to kunder i butikken og 2 personaler. Jeg kunne ikke lade være med at smile til ham, og gøre ham opmærksom på at jeg var lodret uenig i hans betragtning. Jeg fortalte ham, at vejret da var så strålende, at man tilmed kunne se strålerne og så skulle han da glæde sig over at husene var opvarmede, og som han selv supplerede med så var der også varme i hans bil. Men naturligvis har han da ret i at mange ting er nemmere og sjovere når solen skinner og det er lunt og tørt. Men omvendt så er der også noget fascinerende ved nogle af de andre vejrfænomener, især hvis man er klædt fornuftigt på. Der er altså et eller andet ved at gå en tur, virkelig mærke vinden bide i kinderne, og så samtidig vide at lige om lidt derhjemme venter et varmt hus.

Jeg tror måske jeg har skrevet det før, og selvom jeg ikke er så meget for at gentage mig selv, så kommer jeg alligevel til det engang imellem. Jeg kan faktisk rigtig godt lide de forskellige årstider, for de kan noget forskelligt og det giver forskellige muligheder. Det var den en gentagelse og en anden er det med vejret.

Lige om lidt bliver landskabet igen åbent, du kan se langt og så kan du igen se træernes meget smukke profiler og ikke mindst se den store forskel på deres opbygning. Om sommeren hvor tæerne stor frodigt med deres blade, så er profilerne lidt mere udviskede, hvorimod de om vinteren står skarpt, og især tydeligt på dage med sol. Stjernebillederne bliver også lettere tilgængelige i den mørke tid og igen i år forsøger vi os med at se stjerneskud. Helt konkret foregår det på Fjordcentret den 13. December og på Grenaa Naturskole den 14. December. Du kan læse mere om de 2 arrangementer på vores forskellige digitale platforme.

Jeg synes faktisk, at naturen i vores område er ganske seværdig og alsidig. Jeg har lige siden kommunesammenlægningen fortalt, at vi skal tale kommunen op, og at vi skal knytte bånd mellem alle steder i kommunen. Jeg har også sagt at der er lige så langt fra A til B som fra B til A. Og jeg har mere end en gang gjort opmærksom på, at i mine øjne kører man ikke ud eller ind til en by. Det lille ord ”ud” eller ”ind” er ikke nødvendigt. Det er nok at sige at man kører til, og hvis man kører ud til noget, så er det for rent fysisk at være ude. Men det er ikke nok bare at tale, der skal også handling bag. Jeg er glad for fællesskaber og glad for at være en del af flere forskellige fællesskaber, og har så mange gange oplevet, at når mange løfter i flok, så bliver det sjovt. Jeg skal give et par eksempler. I uge 43 pillede vi krabbebroen ned i Fjellerup. Vi var 10-12 personer og en traktor. I løbet af 2 timer var broen pillet ned, og vi havde desuden drukket kaffe og klaret verdenssituationen. Den første lørdag i november var der ”Move for life” i hele østjylland, en del af Kulturhovedstads projektet. Jeg deltog sammen med op mod 900 andre i arrangementet i Auning, og det var en fantastisk fin måde at bruge 2-3 timer på en lørdag aften. Hver tirsdag mødes en stor flok i Grenaa og går en tur i området omkring Grenaa naturskole, og de går uanset vejret og når man mødes der, så er man så privilegeret, at de på en tur på halvanden time både kan nå skov og strand. Hver tirsdag mødes en anden gruppe på Fjordcentret, de udfører en række praktiske opgaver samtidig med at de også for klaret verdenssituationen. På Kyst- og Fjordcentret ønsker vi at synliggøre de mange smukke steder vi har i kommunen. Vi har naturligvis fokus på fjorden og kysten. Vi vil gerne have billeder og vi vil gerne dele dem, og vi kommer til at gøre det på vores hjemmeside. Vi er naturligvis en del af arbejdet med Naturpark Randers fjord. Nogle kalder den også for den hemmelige fjord. Det vil vi gerne være med til at lave om på. Vi vil gerne have nogle billeder, og planlægger derfor en række fotosessions på fjorden og også langs med kysten. Vi kommer derfor til at udbyde en række ture hvor man gerne må tage med, og det vil være gratis at deltage i. Vi ser dog så gerne at man dele billederne med os.

Sidste lille omgang gentagelse i denne klumme er, at vi nu er fuld gang med at planlægge sæson 2018, og vi er derfor meget modtagelige for gode ideer. Vi er også i gang med at tænke på hvordan vores steder skal se ud om 5 og 10 år. Her tænker vi naturligvis først og fremmest på Grenaa Naturskole og på Fjordcentret, men også på blå flag stationen i Fjellerup, Bønnerup og andre steder i Norddjurs kommune hvor det giver mening at have nogle faciliteter til naturoplevelser.

Vi ses derude