Skip to content Skip to footer

En forårsdag i marts måned

Jagten på Foråret ved Randers fjord

Det er en af de allerførste dage i marts, og jagten på foråret ved Randers Fjord går ind sammen med naturvejleder Carsten Enemark.

Jeg snører støvlerne og fylder rygsækken med siddeunderlag, madpakke, kaffe, vand, kikkert og kamera. En lille pose til skrald, for det der bæres ud, skal også bæres hjem, ofte er der mere med hjem end der var på vej ud.

Kursen er sydover mod Hollandsbjerg ad markvej og på diget, der adskiller fjord og marker. Man kan gå her med hund eller uden, endda med klapvogn.

Dagens tur er 3,5 km ud og 3,5 km hjem. Hvis det havde været sommer, så havde jeg lavet en aftale med nogle andre, for så ville jeg gå ud og sejle hjem. Vi ville tage afsted på samme tid, jeg til fods, og de andre i kano. Vores fælles mødested: Landepladsen ved Hollandsbjerg til frokost. (Bare til inspiration 🙂 )

Alt i alt er det en halvdags tur.

Jeg ser rovfuglene svæve majestætisk højt oppe. De store rovfugle som musvåger og duehøge ’miaver’ mens de kredser over skoven. Tårnfalken lyder mere, som om, den skælder ud. Alt sammen handler det om at finde mage.


Rørhøgen er en meget elegant flyver.

Det er en trækfugl, så vi ser den fra april til september.
Vingefang 110 - 125 cm.
Vægt: Han 400-650 g / hun 550-800 g
Rugetid 31-38 dage / Ungetid 40-42 dage
Den får et kuld om året, og den yngler første gang som 3-årig.

Udsigter og pauser

Efter ca. 1 km er der en lille bænk med stor udsigt over fjordengene og fjorden og over til herregården Støvringgårds røde bygninger, som skinner i solen på den anden side af fjorden og fortæller et stykke kulturhistorie, der rækker tilbage til 1300 tallet.

Jeg har udsigt over rørskoven. Jo, det er forår, for rørene er høstet og skal nu bruges til tagdækning. Et tagrør kan blive 3 – 4 meter. Fra nu af går det hurtigt, man vil næsten kunne høre eller se græsset gro fra dag til dag. Når rørene er vokset til, vender de sig smidigt efter vinden og knækker ikke. Lige nu, hvor der kun er stubbene tilbage, kan man se hele kanalsystemet, men snart er rørene vokset sammen som i en mangroveskov, en jungle, og man kan fare vild derinde på kanoturen.

Forårstegn

Der er spor efter råvildt og harer på marken. Lærken synger, og solsorten med. Jeg holder allermest af solsorten, den sidder på tagryggen og synger – det er til at blive glad i låget af. Hasselbuskens rakler er sprunget, og får snart fine røde blomster. Jeg følger diget og går på sydsiden af kanalen. Østover er der kig over markerne, det er mærkeligt at tænke på, at de ligger under havets overflade. Vestover kan jeg se, fjorden blive bredere.

Folk begynder at fiske sild, det er et sikkert forårstegn. Helt uvidenskabeligt, men når jeg kan tælle mere end 10 biler langs med diget nord på langs med kanalen, så er der sild i fjorden. Sildefiskeri foregår med 5-6 kroge, og på Fjordcentret steger vi dem udendørs på grill, i rygeovn eller som plankesild. 1. marts ophører fredningen af laks og ørred, og der kommer liv med småbåde på fjorden.

Det spirende forår

Lige nu spirer brændenælder, skvalderkål, vorterod og anemoner. Det er også lige om lidt, egeknopperne fra de store træer kan bruges til kryddersnaps, eller de gule blomster hoveder fra mælkebøtterne. Nogle mennesker får næsten stress af alt det vælter frem – jeg nyder det.

Jeg når frem til landepladsen ved Hollandsbjerg. Her er shelters og multtoilet og et lille udsigtstårn med en bænk. Gående og sejlende er meget velkomne, men ikke biler, hvis ikke man har en bådplads. Jeg spiser min frokost alene og nyder stilheden, roen og freden, og glæder mig til at jeg kan mødes med nogle venner til sommer.

Naturpark Randers fjord byder på rigtig mange muligheder for friluftslivet.

Der er mange gratis shelterpladser som f.eks her ved Hollandsbjerg.

Området er privateget men kommer du til fods eller med en båd er du meget velkommen.

Vi opfordrer dig til at tage alt dit affald med dig på din videre færd.

Jeg er alene derude i dag, der er kun fuglesang og fuglekald, ellers den fantastiske stilhed, som giver rum til fine tankespring. Vi deler gerne vores viden og oplevelser.