Skip to content Skip to footer

Anden mandag i et nyt år

Betragtninger i begyndelsen af et nyt år

Anden mandag i et nyt år, kalenderen er rimelig tom, telefonen er stille. Det giver tid til ro og refleksion. Det giver også tid til at rydde op – alene. Det får mig til at længes efter samvær og nærvær med andre mennesker. Især for ekstroverte personer føles nedlukningen hård.  De introverte mærker det ikke så hårdt, for de er ofte selvvalgt alene eller sammen med ganske få personer. Men jeg kender dog også introverte personer, som er ved at være trætte af isolationen. Trætte af ikke at kunne se de nærmeste.

Retningslinjer og persontyper

Men der er ikke så meget at gøre, end at efterleve de råd og retningslinjer som er stukket ud. Som personer er vi også meget forskellige, og de mange modeller DISC, JTI, Garuda med flere sætter os i kasser. Jeg er som sådan ikke begejstret for at være i en kasse, men jeg kan godt se mig selv, mine kolleger, familie og venner i de forskellige kasser og de reaktionsmåder der er typiske for de enkelte grupper. Det betyder også, at der er nogle persontyper, som har lettere ved at efterleve de regler og retningslinjer som er stukket ud, end andre typer. Det betyder så ikke, at man ikke skal efterleve dem, slet ikke som situationen er lige nu.

Hvis du vil vide mere om forskellen, styrkerne, svaghederne ved de forskellige persontyper, så lav en enkel net søgning og læs mere om det. Du kan naturligvis også bestille et oplæg fra os og vi kan yderligere følge op med en række praktiske opgaver, hvor vi får illustreret forskellen på persontyper, og hvorfor det er vigtigt, at man som leder og medarbejder kender sine kollegers persontyper. Ikke som en undskyldning for deres handlinger, men som en forklaring. Jo mere man ved om noget, jo mere hensigtsmæssigt kan man handle.

Vinterhi eller vinteroplevelser

Så er vi tilbage ved, at alle er meget alene lige nu. Vi har ikke samme muligheder som egernet og grævlingen der kan sove i flere dage. Eller hasselmusen, birkemusen og pindsvinet der æder sig så fede som muligt.  Så går de i hi sidst i oktober og kigger først frem igen, når det er blevet forår, og yderligere har sovet alt fedtet væk. Der er heller ikke så meget at spise, for insekterne er enten gået i hi eller er døde. Frøer og hugorme er gået i vinterdvale, der er i det hele taget meget stille. Men edderkopperne er stadig i fuld gang i dit hjem, og flytter du med lidt noget brænde så kan du få vækket en sovende hveps. Og hvad gør vi så. Vi samler puslespil, læser bøger, ser fjernsyn og så går vi ture. Vi forsøger at fange solskin, men vi kigger også med fascination på skyer og ikke mindst på stjernehimlen. Frisk luft er så godt, også om vinteren.

Vi glæder os til det bliver forår, så foråret og vaccinationerne gør, at vi igen kan mødes og lave noget sammen. Vi har også lært meget i de sidste 12 måneder, vi kan holde online møder, vores håndhygiejne er generelt blevet meget bedre. Men vi mangler samværet. På Kyst- og Fjordcentret forventer vi, at vi med forårets komme igen kan tilbyde aktiviteter med fokus på natur, friluftsliv og nærvær. Så tag endelig kontakt til os for at booke et arrangement i den kommende sæson. Vi glæder os til at se dig og din gruppe. Du kan både ringe eller skrive til os helt corona sikkert.