Midt i maj måned 1997 begyndte jeg som leder af Naturcenter Randers Fjord, et job som jeg måtte søge 2 gange før end det lykkedes. Jeg forstår nu ikke helt hvor alle de år er blevet af, men når jeg kigger på mig selv og mine børn så kan jeg jo godt se at der er rendt meget vand gennem fjorden. Vi begyndte med 2 bygninger og 3 indgangsdøre, men det varede ikke længe før før vi kunne lave de første udvidelser, og det har vi jo så gjort gentagne gange. Vi har udvidet i takt med at der er opstået et behov og et ønske fra vores gæster, for det er dem vi er her for. Vi overrasker stadig, og mange bliver meget overraskede over de mange tilbud der er på Fjordcentret, vi er bestemt en heldags attraktion.
Sjovt og klogt
Vi inviterer små og store mennesker ind for at hjælpe dem ud igen. Vi vil gerne gøre dem klogere på dansk natur, og vi gør det allerhelst og bedst gennem direkte og aktiv involvering. Vi arbejder ud fra FNIS pædagogikken, altså Fingrene Ned I Skidtet. Det må samtidig godt være sjovt. For det kan godt være sjovt selvom det er klogt, og det kan godt være klogt selvom det er sjovt.
Elsker at fortælle
En af de første artikler med mig havde overskriften “Ny leder elsker at fortælle historier”, og det gør jeg stadig væk. Mødet mellem mennesker har altid optaget mig, og kommunikation er svært. Hvorfor kan nogle slippe afsted med at sige næsten hvad som helst, mens andre bliver misforstået fra det øjeblik de åbner munden, og det har ikke bare noget med historik eller hvad de plejer at sige. Der er meget kemi i det, og det er det som gør det både svært og spændende. Vi er heldigvis forskellige som mennesker, og vi har brug for mange forskellige faglige og sociale kompetencer. Den rare og venlige personlighed hænger heller ikke sammen med din faglige dygtighed eller omvendt.
Faciliteter der bliver brugt
Vi har som nævnt bygget til af flere omgange, og for år tilbage havde vi nogle kolleger på besøg fra Københavns zoo, som kunne konstatere, at det her er et sted der bliver brugt. Det var meget fin ros. Det betyder også, at et sted som vores er drift tungt med grej, men vores grej og udstyr bliver slidt op, og det er sådan det skal være.
I 2011 blev vi også et rederi, og som havnedirektøren i Randers på et tidspunkt konstaterede, så har vi flere både end vi har ansatte. Og det er rigtigt. Vi har 1 ribbåd, 2 turbåde, 6 udlejningsjoller, 18 kanoer og så kan vi bygge 3-4 tømmerflåder, og det er bare her på Fjordcentret. Vi har også kanoer og tømmerflådeudstyr i Grenaa. Men vi er ikke mange ansatte, og det er også vores achilleshæl, vi er sårbare. Det er også derfor, at vi i vores udviklings plan satser på at sæsonforlænge, for på den måde at kunne tiltrække flere gæster over en længere periode. Og dermed også blive flere fastansatte.
Løbende udvikling – stadigvæk
Siden 2012 har vi heddet Kyst- og Fjordcentret, for vi dækker nu over fire fysiske enheder. Grenaa naturskole med tilhørende hytter og lejrskole, sommer pop-up i Bønnerup, blå flag stationen i Fjellerup og så her på Fjordcentret, som ligger helt centralt placeret i Naturpark Randers Fjord. Desuden har vi en rullende enhed og så kan vi rykke ud til strande, klinter og andre af de mange spændende biotoper vi har i Norddjurs kommune.
Personlig udvikling
Personligt har jeg også fået lov til at udvikle og efteruddanne mig. Min store interesse for kommunikation og personlige relationer har ført til at jeg er blevet certificeret i Garudas Fokusprofil og Extended DISC, jeg har ligeledes snust til flere af de andre modeller. Mega spændende, men det skal ikke være religion. Jeg har er vild med at være på vandet og er derfor også kano- og kajakinstruktør, og er desuden Yacht-skipper af 3. Grad. Lækker bålmad med vilde urter er super sjovt, og en god indgangsvinkel til den gode samtale. Der foregår jo mange gode samtaler i et køkken mens mad laver mad, og det bliver ikke ringere af at være udendørs over åben ild.
Jeg ville gerne skrive mere, og i mange år var jeg fast klummeskribent, og jeg har fået udgivet 4 lærehæfter og en naturbog. Men lige nu er skriveriet koncentreret om indlæg på vores hjemmeside.
Den største ros jeg kan få er når gæster kommer tilbage, og gerne vil vide mere, og ikke mindst kan huske hvad vi har fortalt dem tidligere. Så har vi ramt noget godt og vigtigt. Så er vi vedkommende.
Vi fortsætter med at dele viden og oplevelser
Selvom jeg kan fejre 25 ås jubilæum, så er jeg ikke færdig. Der skal ske noget, og vi er i gang. Vi vil gerne kunne tilbyde flere oplevelser, og vi vil også gerne bidrage til en mere bæredygtig udvikling.
Bestyrelsen for Kyst- og Fjordcentret fejrer mit jubilæum torsdag den 19. Maj med bobler, kaffe og kagebord på Fjordcentret fra 15 – 17.

