Skip to content Skip to footer

Mad på bål opskrifter

Plankesild med ristet rugbrød og røræg.

Silden skylles godt. Der skal ”plankes” en sild pr. person.

Silden sættes godt fast på et stykke træ /  planke med træsplinter eller ubehandlede jernsøm. Efter 15 minutter smører I med olie, salt og peber. Silden skal have ca. 45 minutters røg og varme.

Rugbrødet skal ristes.

6 æg røres sammen med 1 dl mælk, salt og peber.

Steges ved let varme.

Servering

De færdige plankesild befries for ben. De inderste fileter er næsten helt benfrie, mens de yderste har lidt flere ben. Silde fileterne anrettes på det ristede rugbrød sammen med røræg.

I kan evt. drysse med krydderurter fra vores bed eller alm. syre som vokser mange steder på vores område.   

 

Pesto

  • 1 håndfuld frisk skvalderkål og 1 håndfuld brændenældeskud, skyllet
  • 50 g parmesan
  • 50 g mandler
  • 2 dl olivenolie
  • flagesalt
  • salt og sort peber

Rist mandlerne på en pande, under omrøring til de får lidt farve.

Kom det hele i en blender eller anden hurtighakker. 

Fiskefilet på bål

Du kan bruge alle slags fisk. Skær en fin filet. Paner den med groft rugmel tilsat salt og peber.

Fileten steges i rapsolie (der er god til høje temperaturer). Begynd med skindsiden nedad. Steg fisken sprød, det er et hit – ganske enkelt.

Tangchips

Pluk 1- liter topskud af blæretang eller savtand. Du skal kun bruge de friske skud. Du kan også bruge sukkertang, men det er ikke helt så tilgængeligt. Savtang og blæretang vokser på sten og visse steder i kæmpe tangskove.

Skyld tangen godt og pluk dem i store mundrette stykke (de svinder en del under tilberedning). Du kan tilberede chipsene på bål. Varm olien godt op (rapsolie). Vær obs. på at det sprøjter når blærerne eksploderer. Tangen skifter farve ved opvarmning, og bliver irgrøn. De skal være brune og sprøde.

Det kan også foregå i en ovn. Her skal du også skylle tangen godt, skære i mundrette stykke og vende dem i en lille smule olie. Læg dem i et tyndt lag på et stykke bagepair. Sæt dem i oven ved 130 grader. De skal ca. have 45 minutter. Men hold øje med dem. 

Flødestuvet søsalat eller tarmrørhinde

Søsalaten finder du frit svømmende i fjorden og tarmrørhinde sidder fast på sten og pæle.

Skyllen tangen godt, og skær den i mundrette stykker.

Den skal småstege i smør eller rapsolie i 10 – 12 minutter, tilsæt sat og peber. Tilsæt en lille smule vand og lad det småsimre i 10 minutter. Tilsæt fløde. Smag det til inden servering. Kan bruges sammen med en stegt fiskefilet, kogte kartofler eller fladbrød. 

Leave a comment