Guidede ture med lokale guider

Kyst- og Fjordcentret har i samarbejde med lokale guider fra området omkring Randers fjord, udviklet mini ture med spændende fortællinger fra lokalområderne. Du kan her læse mere om de enkelte ture. 

Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85, og annoncerede ture koster som minimum 75 kr. pr. person, som skal overføres på mobilepay 85085, eller via bankoverførsel. Vær opmærksom på om der kan købes kaffe/kage, eller det skal medbringes. 

Turene foregår på dansk – og vi glæder os til at dele vores lokalområde med jer. Vil du gerne være med i dette netværk af lokalguides så tag kontakt til Carsten Enemark på Kyst- og Fjordcentret. 

Der er ikke sat datoer på ture i 2021 endnu. 

Priser gælder for offentligt annoncerede arrangementer. Ved bestilte arrangementer, indhent et tilbud på 86 48 96 85. 

Følg nedenstående link for at læse mere om gæsternes oplevelser på vores mini ture. 

Gåtur ved Hevring Å

Spændende natur-tur ved Hevring Å og Brydkærsskråningen med lokalguide Torben Jensen. På denne tur får du skønne naturoplevelser og sjove historier om området. 

 

Hevring Hede

Gåtur omkring Løvenholm

Gåtur og fortællinger omkring Løvenholm gods og skove med lokalguide Kirsten Bjerg. 

Løvenholm Gods

Voer Færgested

Området ved Voer Færgested byder på spændende historier om Færgefarten, Uddybningen af sejlrenden og meget mere med lokal guide Lars Nielsen

Ved Voer Færgested er du helt tæt på sejlrenden.

Estruplund

Estruplund er et idylisk område med mange gode historier. Kirken rummer smukke kalkmalerier, og en gravplads for piloterne på en engelsk flyver der styrtedede ned under 2. Verdenskrig.
Lokal guide: Olaf Madsen 

Estruplund Kirke
Lej en båd og tag på tur fjorden, eller tag med på en af vores guidede ture.

Gåtur ved Hevring Å

Spændende natur-tur ved Hevring Å og Brydkærsskråningen med lokalguide Torben Jensen. 

Vi mødes ved Hevring Møllevej 26, 8950 Ørsted, på den lave sandbund der for ca. 1.500 år siden var hav og Rougsø en ø. Vi står lige der hvor pynten af Rougsø, på den ene side havde Kattegat og på den anden side Hevringsundet, strakte sig helt til Kolind og Ørsted. Mon man snakkede om klimaændringer, da sundet sandede til, og Rougsø blev en del af fastlandet?

Når alle er ankommet møder vi min gode nabo, Provsten Anders Bonde, der vil vise os sit eget lille paradis.

Anders har de sidste ca. 20 år ejet Hevring Møllevej 24 og 26, der i starten blev lejet ud som sommerhuse, inden han og Marianne tog bopæl på nr. 24. I år har datter og svigersøn med barnebarn overtaget nr. 26. Da Mariannes mor og en broder med familie bor på Hevring Mølle, er 4 generationer samlet indenfor 5 min. gang. Det tror jeg, Anders har en lille historie om. Anders vil føre os via et sindrigt stisystem gennem en række beplantninger, der er lavet gennem de sidste 10-15 år ned til Brydkærsskråningen, hvorfra der er en fin udsigt over hele ejendommen med søer, folde til får, Hereford kvæg, ponyer og ikke mindst nordbakkerne. Marianne Jelved og Villy Søvndal, kommer der helt sikkert også en lille historie om. Efter en lille forfriskning går vi videre af den gamle Møllevej til Hevring Mølle, hvor vi bliver transporteret langs Hevring Å til udløbet i Kattegat. Vi kører på en rigtig strandeng med græssende kreaturer med små kalve, mange forskellige blomster og måske en stor stæreflok.

På åens modsatte side er Hevring Møllegårds hjortefarm med sikkahjorte, dådyr og krondyr. Dyrene plejer at være synlige, når de enten står i skovbrynet, eller græsser på strandengen ud mod havet.

Når vi kommer ud til havet, vil I kunne se den nydannede ø ud for Hevring Møllegård og Hevring Skydeterræn, som et bevis på hvordan kysten naturligt har ændret sig over en årrække på 30-40 år.

Efter at have nydt et smukt syn ud over havet, vender vi tilbage til start ved Hevring Møllevej 26, forhåbentlig fyldt med gode indtryk af hvordan en familie kan knytte sig til et område som Hevring, sætte sit præg på det og opnå smukke omgivelser i en enestående natur.

Turens længde er 3-5 km, og varighed er ca. 2½ time med pauser undervejs.  

Vi ses
Torben Jensen

Løvenholm Gods

Gåtur omkring Løvenholm

Gåtur med fortællinger i parken omkring Løvenholm med lokalguide Kirsten Bjerg. 

Vi mødes på parkeringspladsen foran godset. 

Fortællingerne handler om Løvenholms historie og godset fra 1440. I 1929 købte godsejeren af GL. Estrup Gods, Valdemar Uttental, godset og bragte det på fode igen. 

Løvenholm Skovene er de eneste oprindelige skove på Djursland, og området rummer mange spændende sagn og historier. 

Gåturen er på 2 km, og foregår primært på grusveje og varer ca.  1 1/2 time. 

Medbring selv kaffe, og dertil vil der blive serveret et stykke kage. 

Vi ses 
Kirsten Bjerg

Ved Voer Færgested er du helt tæt på sejlrenden.

Voer Færgested – et knudepunkt 

Der har altid været sejlads på fjorden, og et egentligt færgeri bliver første gang omtalt tilbage i skriftlige kilder i 1610. I de de første mange år som en robåd. Fra 1867 til 1925 er det en trækfærge. Fra1925 – 1963 er det en motorjolle med mulighed for at jollen kunne bugsere en pram. Siden 1963 er det færgen Ragna der sejlet de knap 500 meter mellem Mellerup og Voer Færgested. Der har også været dramatiske situationer med forlis og en sunken færge.

Randers Fjord er fra naturens side kun 2-3 meter dyb, og købmændende i Randers beklagede sig i flere hundrede år over de besværlige sejladsforhold til Randers. I 1906 bliver sejlrenden uddybet første gang til 3,5 meters dybde og siden til 5 og nu 7 meter. I forbindelse med den første uddybning opstår Kanaløen da man vælger at grave en snorlige kanal fra Voer Færgested, i stedet for at følge den naturlige rende. Derfor opstår Kanaløen.

Glæd jer til en spændende aften. Der kan tilkøbes kaffe som enten vil blive nydt på brohovedet eller på Fjordcentret.

Vi ses
Lars Nielsen

Estruplund Kirke

Estruplund

Denne rundvisning foregår i og omkring Estruplund Kirke. Den indeholder fortællingen om en landsby, der forsvandt, – om en herregård der blev samlet, dels ved arv, dels ved opkøb, – begge dele for ca 500 år siden. Men kirken bestod. I skal høre om dens bygning, om de enestående kalkmalerier fra 1500 tallet, der var kalket over i 450 år. Der er også en helt særlig fortælling om nedstyrtningen af LAN PB143 og begravelsen af dens besætning.

Vi ved om landsbyen, at den er opstået i slutningen af vikingetid/begyndelsen af middelalder. Navnet Estrup er formentlig opstået afledt af ”Esmunds torp” (sted). Stedet er omtalt som Æsendorp  i 1426 og omkring 1500 benævnes skoven i nærheden som ”Lunden” ved Esdorp. I 1627 opkøbes og nedlægges de to sidste gårde i byen.

Herregården ejes i dag af Klavs von Lowzow. Hele matriklen Estruplund, Tørslevgården (matr. nr. 1, Tørslev) og andet hører i dag til stedet. I hører om ejerforhold, drift og beboere gennem tiderne fra ca 1600 til d.d.

Kirken (den ældste del) er fra 1100 tallet. Bygningens udvikling, inventar og andet beskrives. Men kalkmalerierne som er fra 1525 og 1542 gennemgåes. Herefter vil I selv kunne gøre jer tanker om tiden de blev skabt i og maleren, – ja, hvad har han tænkt. Estruplund sogn tilhører i dag et 13-sogns pastorat, der hedder Norddjurs vestre Pastorat.

Der ligger en engelsk flyvergrav på kirkegården. Den 30. august styrter LAN PB143 ned i nærheden af Estruplund Kirke. Fra vidner på dagen har vi fået overgivet beretning om hændelserne. Lokale tog sig af indsamling af de forulykkede og fik senere kontakt til Royal Air Force. Beretningen fortælles medens vi står ved gravstedet.

Varighed ca 1 time.