Guidede ture med lokale guider

Kyst- og Fjordcentret har i samarbejde med lokale guider fra området omkring Randers fjord, udviklet mini ture med spændende fortællinger fra lokalområderne. Du kan her læse mere om de enkelte ture. 

Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85, og annoncerede ture koster som minimum 75 kr. pr. person, som skal overføres på mobilepay 601040, eller via bankoverførsel. Kontonummeret oplyses ved tilmeldingen. Vær opmærksom på om der kan købes kaffe/kage, eller det skal medbringes. 

Turene foregår på dansk – og vi glæder os til at dele vores lokalområde med jer. Vil du gerne være med i dette netværk af lokalguides, så tag kontakt til Carsten Enemark på Kyst- og Fjordcentret. 

Priser gælder for offentligt annoncerede arrangementer. Ved bestilte arrangementer, indhent et tilbud på 86 48 96 85. 

Følg nedenstående link for at læse mere om gæsternes oplevelser på vores mini ture. 

Rundvisning ved Udbyhøj Syd

Spændende rundvisning og fortællinger om havnen, færgestedet og andre sjove historier, som bliver fortalt af lokalguide Frank Gjesing. 

Gåtur omkring Løvenholm

Gåtur og fortællinger omkring Løvenholm gods og skove med lokalguide Kirsten Bjerg. 

Løvenholm Gods

Stendysserne og Skovgårde Borgruin

Spændende tur til Stendysserne ved Tustrup og Borgruinen ved Skovgårde med lokalguide Ejvind Nielsen. Nyd den smukke ådal og de spændende fortællinger.  

Estruplund

Estruplund er et idylisk område med mange gode historier. Kirken rummer smukke kalkmalerier, og en gravplads for piloterne på en engelsk flyver der styrtedede ned under 2. Verdenskrig.
Lokal guide: Olaf Madsen 

Estruplund Kirke

Rundvisning ved Ørsted Kirke

Rundvisning i og ved Ørsted Kirke, hvor lokalguide Frank Gjesing fortæller om kirkens oprindelse, samt spændende historier om både mindesten og 2. verdenskrig.

Lystrup og Hevringholm strande

Rundvisning på Lystrup og Hevringholm strande, hvor der fortælles sjove anekdoter om fiskeriet, Ishuset og “Skippershus”.

Lej en båd og tag på tur fjorden, eller tag med på en af vores guidede ture.

Rundvisning ved Udbyhøj

 

Havnen ligger smukt i landskabet ved udmundingen af Randers Fjord, der bugter sig ud i Kattegat. En betydelig trafik af coastere til Randers passerer stedet. Fjorden og kystområdet er en del af Naturpark Randers Fjord, og området er ligeledes et Ramsar område, naturbeskyttet og med et rigt fugleliv.

Udbyhøj kabelfærge kan ses, og der fortælles om Udbyhøj som færgested med Færgegården og tidligere kro. Der fortælles om den lille idylliske lystbådehavn med det gamle fiskehus. Her var tidligere bro for passagerer til færgefarten fra Randers til København, en tidligere karantænestation for kolera og skanseanlægget fra Englandskrigen, samt en danserestaurant og feriekoloni kaldet Gryden. Området rummer en skattekiste af fortællinger.

 

Om sommeren er der mulighed for at handle i havnens grill- og iskiosk. Der er ligeledes mulighed for at drikke medbragt kaffe ved havnens mange bord- og bænkesæt.

 

Turen foregår torsdag d. 15 juli 2021 og starter ved Udbyhøj havn Syd, Rougsøvej 277, 8950 Ørsted.

Vi mødes kl. 18.30, og Frank Gjesing er den dygtige lokalguide på denne tur.

 

Der er plads til max. 30 deltagere. Pris 75 kr. pr. person. Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85. Betaling sker ved mobilepay på 601040 eller via bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.

Løvenholm Gods

Gåtur omkring Løvenholm

Gåtur med fortællinger i parken omkring Løvenholm med den dygtige lokalguide Kirsten Bjerg. 

Vi mødes på parkeringspladsen foran godset, Løvenholmvej 66, 8963 Auning
Torsdag d. 12 august 2021 kl. 18.30

Fortællingerne handler om Løvenholms historie og godset fra 1440. I 1929 købte godsejeren af GL. Estrup Gods, Valdemar Uttental, godset og bragte det på fode igen. 

Løvenholm Skovene er de eneste oprindelige skove på Djursland, og området rummer mange spændende sagn og historier. 

Gåturen er på 2 km, og foregår primært på grusveje og varer ca.  1 1/2 time. 

Medbring selv kaffe, og dertil vil der blive serveret et stykke kage. 

Max. 30 deltagere og prisen er 75 kr. pr. person. Tilmelding til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85. Betaling foregår via mobilepay på 601040 eller via bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.

Stendysserne ved Tustrup og Borgruinen i Skovgårde. 

Lokalguiden Ejvind Nielsen, fortæller om de flotte monumenter og naturen omkring dem. Rundturen starter ved informationshuset, som rummer en flot udstilling, toilet og madpakkehus. Vi går gennem den smukke ådal op til stendysserne, hvor der fortælles om den sidste istid, den dybe ådal og den 5000 år gamle begravelsesplads med 2 runddysser, jættestue og et kulthus. 

Det fredede område ejes og passe af Norddjurs Kommune. 

Herefter kører deltagerne til Borgruinen i Skovgårde, Skovgårdevej 37, 8961 Allingåbro. Her fortælles om Herregården Skovgård, der stammer fra sidst i 1400-tallet. 

Her var der både voldgrav og vindebro, samt ladegården som er beliggende et stykke fra borgen. 

Turens varighed er ca. 1 ½ time. 

For at besøge stendysserne og borgruinen, skal man være godt gående,- uden hjælpemidler. 

Rundvisningen finder sted onsdag d. 28 juli 2021 og starter ved Gl. Fjellerupvej 10A, 8961 Allingåbro. Vi mødes kl. 18.30, og Ejvind Nielsen er den dygtige lokalguide på denne tur. 

Der er plads til max. 30 deltagere. Pris 75 kr. pr. person. Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85. Betaling sker ved mobilepay på 601040 eller via bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.

Estruplund Kirke

Estruplund

Denne rundvisning foregår i og omkring Estruplund Kirke. Den indeholder fortællingen om en landsby, der forsvandt, – om en herregård der blev samlet, dels ved arv, dels ved opkøb, – begge dele for ca 500 år siden. Men kirken bestod. I skal høre om dens bygning, om de enestående kalkmalerier fra 1500 tallet, der var kalket over i 450 år. Der er også en helt særlig fortælling om nedstyrtningen af LAN PB143 og begravelsen af dens besætning.

Vi ved om landsbyen, at den er opstået i slutningen af vikingetid/begyndelsen af middelalder. Navnet Estrup er formentlig opstået afledt af ”Esmunds torp” (sted). Stedet er omtalt som Æsendorp  i 1426 og omkring 1500 benævnes skoven i nærheden som ”Lunden” ved Esdorp. I 1627 opkøbes og nedlægges de to sidste gårde i byen.

Herregården ejes i dag af Klavs von Lowzow. Hele matriklen Estruplund, Tørslevgården (matr. nr. 1, Tørslev) og andet hører i dag til stedet. I hører om ejerforhold, drift og beboere gennem tiderne fra ca 1600 til d.d.

Kirken (den ældste del) er fra 1100 tallet. Bygningens udvikling, inventar og andet beskrives. Men kalkmalerierne som er fra 1525 og 1542 gennemgåes. Herefter vil I selv kunne gøre jer tanker om tiden de blev skabt i og maleren, – ja, hvad har han tænkt. Estruplund sogn tilhører i dag et 13-sogns pastorat, der hedder Norddjurs vestre Pastorat.

Der ligger en engelsk flyvergrav på kirkegården. Den 30. august styrter LAN PB143 ned i nærheden af Estruplund Kirke. Fra vidner på dagen har vi fået overgivet beretning om hændelserne. Lokale tog sig af indsamling af de forulykkede og fik senere kontakt til Royal Air Force. Beretningen fortælles medens vi står ved gravstedet.

Efter turen er der aftenandagt i kirken. 

Turen foregår torsdag d. 22 juli 2021 starter ved Estruplund Kirke, Estruplundvej 37A, 8950 Ørsted.

Vi mødes kl. 18.30, og Olaf K. Madsen er den dygtige lokalguide på denne tur.

Der er plads til max. 30 deltagere. Pris 75 kr. pr. person. Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85. Betaling sker ved mobilepay på 601040 eller via bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.

Ørsted Kirke

Kirken i Ørsted er oprindeligt opført i år 1150, men har gennem tiden gennemgået mange forandring og der er kommet nye tilbygninger til. Ørsted kirke gemmer på mange spændende historier som, lokalguide Frank Gjesing, vil fortælle levende om. D. 5 maj 1945, da Danmark blev befriet efter 2. verdenskrig, blev der i Kirkens tårn hejst et Dannebrog af den gamle graver, Christen Nielsen, for at markere Befrielsesdagen. Samtidig står der en mindesten på græsplænen ved Ørsted Kirke, som ligeledes rummer en spændende historie om pilot Johannes Nørgaard og hans familie. 

Turen starter ved Ørsted kirke, Kalkærsvej 1, 8950 Ørsted

Søndag d. 1 august 2021 kl. 14.00

Tilmelding sker til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85, og koster 75 kr. pr. person, som skal overføres via mobilepay 601040, eller via en bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.

Turen foregår på dansk – og Frank Gjesing er jeres dygtige lokalguide på denne tur.

Lystrup strand og Hevringholm strand 

 På denne tur bliver der fortalt spændende historier om hvordan området var før og efter fredningen, og om dengang ejeren krævede betaling for at få adgang til stranden. Der fortælles også om det første sommerhus på Lystrup strand, Strandpavillonen og om dengang man kunne købe en kedel kogende vand til at hælde på den medbragte “Madam Blå”. Sjove historier om ishuset og “Skippershus” har Ejvind også i ærmet. 

Herfra går turen til Hevringholm strand, hvor der fortælles om hvordan man samlede korn fra området og hvordan det blev fragtet i fladbundede pramme til de større skibe, samt om fiskeriet. I får også at vide hvordan man fremstillede og opbevarede is til nedkøling af de friskfangede fisk, og om hvordan der blev arrangeret bal i garnstuen. 

Vi mødes på parkeringspladsen, Strandvejen 28, 8961 Allingåbro

Rundvisningen foregår onsdag d. 11 august kl. 18.30.

Max. 30 deltagere og prisen er 75 kr. pr. person. Tilmelding til Kyst- og Fjordcentret på 86 48 96 85. Betaling foregår via mobilepay på 601040 eller via bankoverførsel. Det er ikke muligt at betale med kontanter.