You are currently viewing Vi nørder hver dag

Vi nørder hver dag

En nørd forbindes ofte med en person der ved en helt masse om et meget specifikt emne. Ofte et emne som ikke interesserer ret mange andre, eller som folk i al almindelighed anser for noget underligt. Begrebet nørd bruges ofte lidt nedsættende. Men måske er det ved at ændre sig. I tv har man i flere år haft programmer hvor ordet nørd har indgået, og flere ”youtubere” er blevet berømte og meget rige på at nørde. Og når man ”nørder” så går man i dybden med et eller andet. Det gør vi hver dag, vi nørder og vi gør det sammen med vores gæster. Vi gør det ikke mindst fordi vi oplever at vores gæster synes det er spændende at være med til at nørde. Det er jo altid spændende selv at være med, at blive klogere og en lille smule mere vidende på sine omgivelser og måske også sig selv.

Den primitive/enkle måde vi tænder et bål på er et godt eksempel på, at noget enkelt, på forhånd kan virke meget svært. Et ildstål, lidt blår eller birkebark, tørt træ, samt en kniv og en økse. Mere skal der ikke til for at tænde et bål. Det handler bare om at gøre sig umage, være tålmodig og være grundig i sin forberedelser. Der skal laves fine spåner, lidt større stykker og så skal tændmaterialet placeres rigtigt. Et stryg og så er der gnister som rammer tændmaterialet som flammer op og så har man et fint lille bål. Et lille bål som skal plejes og som hurtigt kan vokse sig så stort at det kan bruges til pandekager eller en pølse, men hvis ikke man passe det lille bål så går det ud. Det er da lidt og vildt ”nørdet”.

I Fjellerup gæstes vi hvert år af mange tusinde gæster, og strandene på Djursland er flittigt besøgte. Masser af glade mennesker der bader og leger i det lave vand, og alligevel er der lige under overfladen nede på bunden et væld af liv. Når vi introducerer gæster til det at snorkle foregår det på helt lavt vand. Faktisk ofte kun på 30 cm. Her sidder vi i våddragter og oplever at våddragter virker lidt som en redningsvest, det er lidt sjovt og lidt vildt fascinerende. Vi introducerer rigtig brug af snorkel og maske. Stadig siddende på ganske lavt vand kan vi nu kigge på havbunden, og nu kan vi se at havbunden er ganske levende. Krabber trasker rundt på evig jagt efter noget at æde, dem kan vi også se når vi går gennem vandet. Men vi opdager nu rejer og sandkutlinger. De er sandfarvede og dermed godt camouflerede, sandkutlingerne er ligesom mange andre dyr i stand til at ændre farve i forhold til bunden, og på den måde være så usynlig som overhovedet muligt. Når vores gæster er blevet fortrolige på de 30 cm vand, så er de klar til at komme lidt længere ud. Lige uden for formidlingsbroen er der nogle gode store sten som er godt bevoksede med forskellige alger, og dermed en god biotop for en række småfisk. Fiskene flytter sig lynhurtigt, men krabberne forsvarer deres territorium. De gør sig så store som muligt og kløerne er åbne – klar til at give et godt håndtryk. Krabber gør sig faktisk godt i en suppe, mens en enkelt reje sagtens kan spises rå, men bliver bedre kogt eller stegt sammen med lidt tang og en god dressing.

Ovenstående 2 længere eksempler er gode repræsentanter for vores nørderi, og her kommer et par korte. Når du har et par waders på, kan man jo også undres over hvorfor det klemmer sådan. Når du kommer vand i en plastflaske der er påmonteret vinger med plads til trykluft, så kan raketten flyve mere eller mindre langt afhængig af affyringsvinkel og forholdet mellem vand og luft. Skal vi nørde, så er vi ude i diskussion med Newtons fysiske love – vi kan også bare lege. Man kan flå en fisk og komme den på en pande eller på en planke. Men man kan også dissekere fisken og se på hvad der gemmer sig i en fisk, det kan man relatere til sig selv. Derefter kan man tænde et bål med ildstål og planke eller stege sin fisk. Fisken kan krydres med diverse urter, syre i stedet for citron, frø fra gråbynke i stedet for peber og frøstanden fra strandvejbred i stedet for salt. Hertil kan serveres frisk rørhinde eller søsalat. Chips kan fremstilles af friske skud af savtang eller blæretang.

Vi nørder som sagt hver dag – og vi synes det er vildt fascinerende og vi deler gerne.