Pressemeddelelser fra Kyst- & Fjordcentret

Klik på + i højre side for at læse pressemeddelelse i sin helhed. Klik på billederne for at se i lightbox

Logomaterialer kan hentes nederst på siden. Andre formater eller andre materialer kan rekvireres på 2488 0034 eller 8648 9685

 

 

20. januar 2017: Det er koldt derude, kyndelmisse slår sin knude....

Vær med til at fejre en af de glemte fester. Det er Kyndelmisse den 2. februar, men vi fejrer den lørdag den 4. februar. Det gør vi for, at flere kan være med. Kyndelmisse er i den katolske tro en lysfest, men markerede også, at halvdelen af vinteren var gået. Det var faktisk ganske vigtigt, at man stadig havde halvdelen af sit forråd tilbage, for selvom foråret venter lige om hjørnet, så varer det stadig noget tid inden, at der igen kan høstes noget spiseligt.

Der var mange traditioner og varsler forbundet med Kyndelmisse og vi fortæller om nogle af disse varsler. Og til en hvilken som helst dansk fest, så hører der mad og drikke til. Vi har fundet nogle af de gamle opskrifter og byder på bygmelspandekager og urtesuppe med æbler og svesker.

Vi byder endvidere på ølsmagning og fortæller dels, hvorfor man bryggede øl og vi kommer med et bud på, hvorfor nogle bedre kan lide øl end andre. Det ligger nemlig i generne. Vores voksne gæster kommer ganske enkelt med i et fuldstædigt uvidenskabeligt eksperiment. Nogle mennesker kan smage bitterstoffet PTC, og dem, som kan smage det, har et gammelt overlevergen. Genet er ikke nødvendigt i dag, men en del giftige planter er ganske bitre, og det var derfor meget vigtigt at kunne smage sig frem til de farlige planter, så man kunne undgå dem. Teorien går ud på, at personer med dette gen kan smage bitterstoffer på en anden måde end dem, der ikke kan. Kan du smage stoffet, kan du formentlig ikke lide de meget bitre øl, rosenkål, rucolasalat etc. Vi har nogle teststrips, og så kan vi se, om teorien holder.

Etnografen Anette Stavensø Møller fra Det Grønne Museum og naturvejleder Carsten Enemark fra Kyst- & Fjordcentret vil være med i hele arrangementet, som inkluderer gåtur med fortællinger og vejrvarsler samt efterfølgende bagning af pandekager, smagsprøver på suppe og øl smagning med PTC-test for de voksne.

Det præcise program kan ses på www.kystogfjordcentret.dk

Det koster 50,- at være med og det inkluderer hele pakken. Hvis man vil være sikker på, at der er suppe, pandekager og en smagstest, skal man tilmelde sig til arrangementet senest torsdag den 2. februar kl. 12 og gerne før. Arrangementet foregår udendørs, dog er dele af arrangementet i en af de store Lavvu’er, hvor der også vil være bål.

Arrangementet er støttet af Norddjurs Kommunes Kultur- og Udviklingsudvalg og er et samarbejde mellem Det Grønne Museum og Kyst- & Fjordcentret.

Program
Lørdag den 4. februar 2017
10.00 Velkomst og derefter gåtur til fjorden og ”krattet”. Fokus ligger på vejrvarsler.
10.45 Mere om Kyndelmisse og de andre glemte fester.
11.00 Båltænding for børn og bitterstoftest og øl smagning for voksne.
11.30 Pandekagebagning og færdiggørelse af suppen.
12.30 Spisning og derefter tak for i dag.

Tilmelding på post@kystogfjordcentret.dk eller på 86489685
Flere oplysninger om arrangementet ved Carsten Enemark på 23 47 75 65 / ce@kystogfjordcentret.dk

 

Logo og andre materialer